Chcem investovať
Veľký deň pre Apple akcie neocenili
13. 09. 2017 Čas čítania: 3 min
Analýzy
Analýzy

Americké akciové benchmarky opäť s novým rekordom.

  • Apple predstavil nové produktové portfólio, akcie sa však začervenali.
  • Libra pod silných dátach inflácie víťazom devízovom trhu.
  • Ropná produkcia členov OPEC-u poklesla v auguste o 79 tis. barelov.
  • Bezpečnostná rada OSN schválila nové sankcie proti KĽDR.
  • Ekonomický kalendár dnes ponúka výsledky priemyselnej výroby v eurozóne.

Fanúšikovia produktov amerického technologického obra Apple sa dočkali. Spoločnosť včera predstavila podľa očakávaní až tri nové modely chytrých telefónov – iPhone 8 a 8 Plus a taktiež revolučný model X uvedený pri príležitosti 10. výročia uvedenia prvého smartfónu na trh.

Aj keď hlavné americké akciové benchmarky prepísali nové historické maximá, akcie Applu zakončili obchodovanie mierne v červenom, keďže prezentácia skončila podľa očakávaní a novinky boli v cenách akcií už započítané. Až prvé týždne po spustení predajnosti ukážu, ktorým smerom sa akcie spoločnosti vydajú.

Tlak na Bank of England sa zvyšuje. Medziročný nárast inflácie v auguste zrýchlil na 2,9 % z predchádzajúcej hodnoty 2,6 %. Výrazne nad cieľom britskej centrálnej banky sa pohybuje aj jadrová inflácia očistená o volatilné zložky spotrebného koša (2,7 %). K nárastu spotrebiteľských cien pomohla najmä oslabená libra, ktorá zdražuj ceny dovozu. Parciálny vplyv má aj mierny nárast cien ropy na svetových trhoch.

Libra reagovala na zverejnené dáta posilnením oproti euru aj doláru z dôvodu očakávaní, že k zvýšeniu úrokových sadzieb príde skôr, než trh očakáva. Takýto krok sa však aj napriek rastúcim inflačným tlakom v dôsledku neistoty vplyvu Brexitu na ekonomiku na zajtrajšom zasadnutí neočakáva.

Podľa amerického ministra financií Stevena Mnuchina je avizovaná daňová reforma hlavnou prioritou agendy prezidenta Donalda Trumpa. Vyhlásil, že aj napriek aktuálnym problémom pri jej aplikácií by mohla byť prijatá ešte v tomto roku a ich platnosť by sa mohla spätne datovať na začiatok tohto roka. Mnuchin taktiež uviedol, že zníženie firemných daní na 15 % bude veľmi obtiažne a akékoľvek úprava smerom nadol by pre americké firmy znamenala silnú konkurenčnú výhodu.