Chcem investovať
Hlavné akciové indexy sa zotavili z prepadov
21. 08. 2024 Čas čítania: 2 min
Blog
Blog

V utorok trhy prerušili osemdennú sériu rastových dní pre S&P 500 a Nasdaq. Bola to najdlhšia séria po sebe neprerušených rastových dní od konca roku 2023. S&P 500 a Nasdaq sú za mesiac august vyššie o viac ako 1 %, čo zdôrazňuje dramatický obrat na trhu a upokojenie paniky. Dow Jones Index zaznamenal prvý negatívny deň po šiestich dňoch.

Medzi jednotlivými akciami sa darilo spoločnosti Palo Alto Networks, ktorá vzrástla o viac ako 7 % po dobrých výsledkoch a oznámení spätného nákupu akcií. Naopak, Bank of America klesla o 2,5 % kvôli predaju akcií spoločnosťou Berkshire Hathaway. Podobný osud sa dotkol aj akcií čínskeho gigantu JD.com, ktorý klesal v dôsledku predaja akcií zo strany amerického Walmartu, ktorý v čínskom partnerovi držal takmer 10%-ný podiel. Walmart chce získanú hotovosť použiť na vlastné podnikateľské aktivity. Ústup takto veľkého hráča však stiahlo akcie JD.com nadol o viac ako 6 %.

Napriek menším utorňajším poklesom sa hlavné indexy zotavili z prepadov z úvodu augusta a volatilita klesla. Upokojiť investorov pomohli silné maloobchodné predaje v USA a mierna inflácia. Maloobchodné predaje naznačujú, že domáci dopyt je nateraz silný.

Investori sa teraz pripravujú na Ekonomické sympózium Fedu v Jackson Hole, kde v piatok vystúpi predseda Fedu Jerome Powell. Očakáva sa, že Fed na najbližšom zasadnutí v septembri zníži úrokové sadzby, pričom otázkou zostáva, o koľko to bude. Táto skutočnosť má podporiť ekonomickú aktivitu, nakoľko sa inflácia dostáva čoraz viac pod kontrolu centrálnej banky a smeruje k dvojpercentnému cieľu.

Autor:
Dominik Hapl

Portfolio Manager/Analytik
Dominik Hapl pôsobí v Across Private Investments ako analytik od začiatku roka 2020. Na kapitálovom trhu sa pohybuje viac ako 10 rokov. Vyštudoval Ekonomickú univerzitu v Bratislave. Predchádzajúce skúsenosti nadobudol v brokerskej a investičnej spoločnosti, v súčasnosti ich využíva ako člen investičnej komisie, pri vytváraní portfólií a obchodovaní na kapitálových trhoch. Zaoberá sa analyzovaním vývoja na finančných trhoch a pravidelne publikuje komentáre v médiách na aktuálne ekonomické témy.