Chcem investovať
Veritelia opäť odmietli návrh gréckej vlády
25. 06. 2015 Čas čítania: 5 min
Analýzy
Analýzy

V stredu opäť hlavné správy, ktoré ovplyvnili vývoj trhov, prišli z Bruselu ohľadom gréckych rozhovorov. Už na obed premiér Tsipras informoval svoju vládu, že veritelia odmietli upravený návrh ako stále nepostačujúci. Vo večerných hodinách bola táto skutočnosť potvrdená. Stretnutie ministrov financií eurozóny, tzv. euroskupina skončila predčasne po hodine rokovaní. Ministri financií stále požadujú väčšie úsporné opatrenia a k rokovaniu sa vrátia, až budú tieto požiadavky naplnené. Rozhovory tak pokračovali len na úradníckej úrovni do neskorých nočných hodín.

Paralelne sa premiér Tsipras stretal s predstaviteľmi trojky: Christine Lagardovou, Mariom Draghim a Jeanom-Claudom Junckerom. Grécka centrálna banka včera nežiadala o navýšenie programu ELA. Vidina dohody údajne viedla k pozitívnemu toku vkladov do bánk. Stále však platí, že pokiaľ nebude kompromis nájdený do konca týždňa, kontrola kapitálových tokov bude nevyhnutná. Už dnes viac ako štvrtina gréckeho HDP cirkuluje v ekonomike v podobe hotovosti.

Správy ohľadom Grécka tak opäť ukradli celú show na svetových finančných trhoch. Akcie zoslali na oboch brehoch Atlantiku do červených čísel. Podporili bezpečné dlhopisy jadrových krajín eurozóny a USA a naopak stiahli periférny dlh. Stratilo i zlato.

Makrokalendár ponúkol vyššie revízie HDP za prvý kvartál USA, Francúzska a Holandska. Podnikateľská dôvera v Nemecku podľa inštitútu IFO poklesla druhý mesiac v rade a ponúkla rozporuplný obraz v porovnaní s utorkovými indexmi PMI. Počet ľudí hľadajúcich prácu vo Francúzsku vzrástol v máji o 16 tis., čo bolo nad očakávaniami. Dáta však nemali zásadnejší vplyv na trhy.

Ropné trhy sa včera sústredili na zverejnenie zmeny zásob čierneho zlata v USA. Tie poklesli viac oproti predpokladom o 4,9 mil. barelov, no ani to nezabránilo poklesu cien ropy. Dôvodom je opäť zvyšujúca sa produkcia v USA a väčší nárast zásob ropných produktov. Pri zvýšenom využití rafinérskych kapacít a poklese importu ropy vývoj zásob nie je prekvapením, no budovanie zásob benzínu v čase rozbiehajúcej sa motoristickej sezóny neponúka príliš pozitívny výhľad pri naďalej rastúcej produkcii ropy.

Pozornosť investičného sveta naďalej púta aj Čína a jej snaha balansovať ekonomiku, teda zabrániť výraznejšiemu spomaleniu a vyhnúť sa prehriatiu, či zamedziť ďalšiemu nafúknutiu možných bublín. Ministerstvu financií sa dnes prvýkrát po roku nepodarilo umiestniť celú emisiu nových dvojročných dlhopisov, na čo musela centrálna banka reagovať naliatím likvidity na trhy. Ani rastúce stimulačné opatrenia nedokážu výraznejšie naštartovať ekonomiku a uplynulé dni už ani nakopnúť trhy. Medzi poslednými bolo zrušenie limitu bánk poskytovať úvery len do výšky 75% vkladov. Čínske akcie tak dnes vo volatilnom obchodovaní pustili v závere dňa mierne zisky a ukončili ho so stratami okolo 3,5%.

Na trhoch včera rezonovalo i vyjadrenie investičného veterána Carla Icahna, ktorý práve poukazoval na rútenie sa verejnosti do pasce. Súčasné trhy a správanie investorov prirovnal k roku 2007 a prezentoval značné znepokojenie nad extrémnym prehrievaním trhov. Poukazoval najmä na vývoj high-yield dlhopisov a vývoj čínskych trhov.

Dnes naďalej prím zohrá Grécko. Veriteľom a aténskej vláde zostávajú dva dni na skompletizovanie dohody. Rokovania pokračujú od skorého rána na úrovni úradníkov a predstaviteľov gréckej vlády a trojky. Poobede by sa mali pridať i ministri financií a na večer začne summit samotných lídrov krajín EÚ.
Paralelne pozornosť môžu pútať i početné prejavy európskych centrálnych bankárov. Tí sa zúčastnia viacerých sympózií ako napr. európsky summit Inštitútu pre medzinárodné financie. V USA sa pred mikrofón postavia tiež dvaja členovia FEDu, a to Jarome Powell a Daniel Tarullo.

Makrokalendár je bohatší za Atlantikom. Séria významných dát obsahuje vývoj osobnej spotreby a príjmu v máji, týždenné žiadosti o podporu a odhad júnového PMI indexu v službách. Údaje sú stále vnímané v súvislosti s menovou politikou FEDu závislou od vývoja ekonomiky. Európa ponúka len spotrebiteľskú dôveru v Nemecku a španielsku producentskú infláciu.

Niekoľko firiem zverejní výsledky hospodárenia ako ukážku možného stavu blížiacej sa výsledkovej sezóny za druhý kvartál. Sú medzi nimi mená ako H&M, Accenture, Nike a Micron.

Aktívum Hodnota Denná zmena
 S&P 500 2 108,58 -0,74%
 Stoxx 600 397,32 -0,38%
 Euro/dollar 1,1205 +0,34%
 Zlato 1 175,47 -0,27%
 Ropa WTI 60,27 -1,21%