Chcem investovať
Výhľad nižších sadzieb v USA zatienil finále gréckej drámy
19. 06. 2015 Čas čítania: 5 min
Analýzy
Analýzy

Štvrtok priniesol na trhy konštruktívnu náladu a solídne zisky napriek rastúcemu riziku gréckeho bankrotu a odchodu z eurozóny. Investori včera viac dbali na nové skutočnosti vo výhľade menovej politiky FEDu. I keď viaceré triedy aktív ako európske dlhopisy alebo akcie reflektujú vstup gréckej drámy do finále, trhy stále môžeme označiť za pokojné. Ich vývoj naznačuje pretrvávajúce presvedčenie a dôveru v určitú formu dohody, preto je stále priestor na nepríjemné prekvapenia.

Európa v úvode dňa najskôr nenadväzovala na stredajší obrat rizikovej averzie v USA po zverejnení vyhlásenia FEDu a tlačovej konferencii jeho šéfky Yellenovej. Otvorenie zohľadňovalo pretrvávajúcu názorovú priepasť medzi Aténami a Bruselom a nieslo sa preto v červených číslach. Európske dlhopisy a spoločná mena však paradoxne opatrne posilňovali, čo by sme pripísali plánovanému pomalšiemu zvyšovaniu sadzieb za Atlantikom.

Investori na starom kontinente očakávali najmä večerné stretnutie ministrov financií eurozóny k otázke Grécka. Podľa predpokladov štvorhodinové rokovanie nedokázalo priniesť riešenie a situácia zostala nezmenená. Z jednotlivých účastníkov bolo cítiť frustráciu, no ani blížiaci sa koniec gréckej ságy neodkáže jeho predstaviteľov vydesiť natoľko, aby pristúpili na požiadavky veriteľov. Európa sa pokúsi ešte budúci týždeň nájsť cestu zo slepej uličky na najvyššej úrovni. Predseda Európskej rady Donald Tusk zvolal mimoriadny míting lídrov EÚ na pondelok.

ECB varovala, že grécke banky nemusia byť schopné otvoriť v pondelok. Údajne za ostatné štyri dni Gréci vybrali ďalšie tri miliardy eur zo svojich účtov. V rovnakom objeme požadujú ďalšie zvýšenie programu ELA. K tejto téme by dnes mala mať ECB mimoriadnu telekonferecniu. Premiér Tsipras sa pokúsi nájsť podporu v Rusku na stretnutí s prezidentom Putinom počas Ekonomického summitu v Petrohrade. Ide o ďalší prostriedok vyvinutia tlaku na európskych partnerov dotlačiť ich prvých k ústupkom.

Napriek tomuto negatívnemu vývoju dokázali akcie vôkol sveta včera uzavrieť v zelených číslach. Potiahol ich Wall Street, ktorý pokojne prehliada dianie na starom kontinente a v kolíske svetovej demokracie. Investori za Atlantikom sa sústredili na holubičie vyhlásenie FEDu a výhľad pomalšieho pozvoľného zvyšovania sadzieb. Keď vezmeme do úvahy tradičné nadhodnocovanie ekonomického rastu centrálnou bankou, potenciál skutočného sprísnenia je nízky.

Dáta čiastočne podporili tieto úvahy. Impulz dodala hlavne pomalšie rastúca inflácia oproti očakávaniam. Jadrová dokonca svoj rast v máji medziročne spomalila, čo umožňuje FEDu neponáhľať sa s normalizáciou politiky. Ostatné ekonomické správy boli prevažne pozitívne. Žiadosti o podporu zostávajú na 15-ročných minimách, výraznejší skok zaznamenal prieskum výrobnej aktivity FEDu z Philadelphie a silný rast naznačujú i vedúce infikátory. Ekonomika tak pôsobí ideálne. Rast je prítomný, ale nie natoľko silný, aby FED tlačil k utesňovaniu politiky.

Americké akcie sa tak vo štvrtok obchodovali so silnými ziskami okolo percenta. Technologický index Nasdaq Composite a index malých spoločností Russell 2000 dokonca siahli na historické maximá. Wall Street dokázal potiahnuť i európskych partnerov. Tunajšie akcie vymazali ranné straty väčšie ako percento, ktoré dostali indexy na 4-mesačné minimá. Deň však uzavreli zelené.

Optimizmus z FEDu sa pozitívne premietal v komoditách. Zlato zavrelo prvýkrát po mesiaci nad 1200 dolárov za uncu. Nepresvedčivé zisky si pripísala i ropa. Americké vládne dlhopisy pod váhou rizikovej chute poklesli.

Dnes ráno pretrváva na trhoch opatrný optimizmus. Ázijské akcie sa obchodujú v ziskoch. Jedinú výnimku tvorí Čína so stratami okolo 6%. Pokračujúce negatívne vyjadrenia analytikov ohľadom tamojších akcií a upozorňovanie na bublinu si vyberajú svoju daň. Index Shanghai Composite knihuje najväčší týždenný prepad cez 13% od roku 2007.

Európske aktíva sú prekvapivo po nočnej euroskupine zelené. Darí sa aj dlhopisom a kladné otvorenie indikujú futures kontrakty na americké indexy. Jedine euro púšťa časť ziskov z predchádzajúcich dní. Komodity sú prevažne červené.

Kalendár je dnes pokojnejší. Pozornosť pred víkendom sa bude určite sústrediť na Grécko. Dnes exspirujú opcie i futures kontrakty. O volatilitu by preto núdza nemala byť. Zároveň nemožno vylúčiť opatrnosť investorov pred riskantným víkendom s veľmi otvoreným vstupom do nového týždňa.

V Európe pokračuje stretnutie ministrov financií, no tentoraz na úrovni cele Európskej únie. Vplyv na trhy môže mať spomínaná diskusia Rady guvernérov ECB ku Grécku, či návšteva premiéra Tsiprasa v Petrohrade.

Aktívum Hodnota Denná zmena
 S&P 500 2 121,24 +0,99%
 Stoxx 600 384,22 +0,13%
 Euro/dollar 1,1359 +0,19%
 Zlato 1 201,92 +1,38%
 Ropa WTI 60,45 +0,88%