Chcem investovať
Výpredaje na svetových finančných trhoch pokračovali druhý deň
07. 05. 2015 Čas čítania: 7 min
Analýzy
Analýzy

Streda bola rovnako ako predchádzajúci deň bohatá na správy rôzneho charakteru. Sentiment ostal rizikovo averzný a väčšina kľúčových finančných aktív pokračovala druhý deň v stratách. Investori zohľadňovali prejavy amerických centrálnych bankárov, ekonomické dáta, pokračujúci rast výnosov na dlhopisových trhoch v Európe i USA a správy z Grécka. Všeobecne je na trhoch citeľná značná neistota, ktorú spôsobuje hlavne nejasný výhľad menovej politiky v USA, stále slabý rast svetovej ekonomiky a vysoké ocenenie väčšiny aktív. Viaceré trhové indikátory blikajú na červeno a jednotlivé aktíva vysielajú protichodné signály, z ktorých nemožno jednoznačne determinovať konsenzus trhových očakávaní.

Ázia včera ukončila deň v červených číslach. Jednak nasledovala utorkové zavretie parketov na vyspelých trhoch a tiež vykazovala známky opatrnosti pred kľúčovými americkými dátami nezamestnanosti. Trhy nadol ťahali čínske akcie, kde pretrvávajú obavy o zásah regulátora na zbrzdenie uplynulej rely hlavne vo forme sprísnenia kolaterálových pravidiel pre nákup akcií na úver.

Európa poskytla niekoľko kľúčových dát. V prvom rade išlo o výhľad ekonomickej aktivity v službách podľa indexov PMI od Markitu. Údaje boli lepšie oproti predchádzajúcim odhadom zverejneným dva týždne dozadu. PMI indexy naďalej poukazujú na expanziu európskeho ozdravenia, hoci boli mierne slabšie oproti marcovým hodnotám. Kumulované číslo za eurozónu paradoxne potiahli periférne krajiny, najmä Taliansko a Španielsko, ktorého index poskočil na nové pokrízové maximum 60,3. Maloobchodné predaje v eurozóne v marci spomalili svoj medziročný rast na 1,6% z februárových 2,8%.

Pozornosť investičného sveta naďalej púta Grécko, ktoré je stále schopné prežívať aj bez dohodnutej pomoci. Včerajšie správy boli pozitívneho charakteru, čo gréckemu indexu pomohlo k zisku 2,9%. Aténam sa podarilo uhradiť úroky Medzinárodnému menovému fondu a ECB opäť ustúpila a zvýšila financovanie pre grécke banky prostredníctvom programu ELA. Rozhodnutie o sprísnení kolaterálových podmienok odložila na pondelok. Tento fakt by mohol nasvedčovať výraznejšiemu posunu v rozhovoroch a stále platí, že situácia môže byť podstatne lepšia oproti trhovým predpokladom. No šéf euroskupiny, holandský minister financií Dijsselbloem opäť schladil nádeje slovami, že napriek dosiahnutému progresu zostávajú rozdiely v niektorých otázkach a nepredpokladá dohodu na pondelkovom stretnutí ministrov.

V USA medzi ekonomickými dátami dominoval súkromný odhad počtu vytvorených pracovných miest v apríli od spoločnosti ADP. Zverejnené číslo 169 tis. pozícií bolo slabšie ako očakávaných 200 tis. a rovnako bol nadol revidovaný predchádzajúci údaj.

Pred americkým otvorením parketov mala prejav šéfka FEDu Janet Yellenová. Tá investorov schladila viacerými svojimi vyjadreniami. Jednak označila ocenenie akcií za vysoké, súčasnú ekonomickú slabosť za prechodnú a potvrdila, že sa neobáva výraznejšieho spomalenia. Uviedla, že zvýšenie sadzieb môže viesť k prudšiemu skoku úročenia dlhších splatností dlhopisov. V podobnom duchu ohľadom stavu ekonomiky sa vyjadril i jej kolega Dennis Lockhart.
Dlhopisy vôkol sveta pokračovali v intenzívnych výpredajoch, ktorým pomohli slová centrálnych bankárov. Výnosy nemeckých 10-ročných dlhopisov poskočili na 0,59% (ešte v piatok sa obchodovali s výnosom 0,37%). Ich cena stratila za dva týždne neuveriteľných 5%. No napr. americký 30-ročný vládny dlhopis za mesiac poklesol neuveriteľných 10% a jeho výnos vzrástol z 2,5% na 3%. Bavíme sa o dvoch najbezpečnejších aktívach vo svete a nie dlhopisoch Uruguaja. Americké Treasuries majú za sebou najdlhší kontinuálny pokles cien od marca roka 2011 (8 dní v rade). Ich prepad nevedeli zastaviť ani slabšie dáta. Dôvody ostávajú nezmenené ako vyberanie ziskov, rastúce inflačné očakávania, či predpoklad vyšších sadzieb. Volatilita je však extrémna a do veľkej miery je zavinená dlhoročným konaním centrálnych bánk a sprísňovaním regulácie, čoho dôsledkom je likvidita na kreditných trhoch oproti historickým štandardom mizerná.

Medzi aktívami dominovalo euro. To si voči doláru pripísalo takmer jeden a pol percentný zisk a prvýkrát po roku zavrelo nad 100-dňovým kĺzavým priemerom. Technicky tento fakt potvrdzuje obrat trendu hlavného svetového menového páru. Za posilnením eura stoja lepšie európske dáta a horšie americké, pozitívne správy z Grécka a zatváranie rekordných short pozícií na eure. Hlavná investičná téma väčšiny bánk pre tento rok, konvergencia, začína mať trhliny.

Európske akcie boli schopné otvoriť v stredu ešte s minimálnymi zmenami. Silnejúce euro a rastúce výnosy na kreditných trhoch však od začiatku na ne vytvárali tlak. Optimizmus nedodali ani slabšie ADP čísla a klinec do rakvy poskytla Janet Yellenová svojím vyjadrením o drahých akciách. To poslalo do červených čísel indexy na oboch brehoch Atlantiku. Bohatý kalendár výsledkovej sezóny v Európe nedokázal podporiť trhy napriek tomu, že väčšina akcií reagovala pozitívne.

Úvodné zisky neboli schopné udržať ani americké akcie a v priebehu dňa budovali straty, ktorých časť v záverečnej hodine zmazali. Technicky ale akcie prepadli pod spodnú rastovú trendovú líniu, čo by mohlo vytvárať priestor pre korekciu.

Na slabšie dáta nezamestnanosti a rizikovú averziu akciových trhov nebolo schopné reagovať ani zlato, ktoré viac zohľadnilo slová šéfky FEDu o vyšších sadzbách a mierne pokleslo.

Zisky zaknihovala spomedzi rizikových aktív len ropa. Tej sa vďaka slabnúcemu doláru a správam o zvýšení predajných cien Saudskej Arábie pre Európu a USA darilo od rána. USA navyše zverejnili prvý pokles zásob za ostatných 17 týždňov. Ich zníženie bolo výrazne pod očakávaniami. Konečne tak bola významnejšie potvrdená zmena jej fundamentu. Ceny ropy na správu najskôr vystrelili 3%, no do záveru dňa väčšinu profitov korigovali.
Nevydýchneme si ani vo štvrtok. Správam budú dominovať britské parlamentné voľby, kde podľa prieskumov hrozí patový výsledok. V USA sa investori plne sústredia na odhadnutie zajtrajšieho čísla nezamestnanosti a aké dôsledky bude mať pre výhľad menovej politiky.

Negatívna nálada nateraz pokračuje zo včera, kedy sú v Európe vypredávané akcie i dlhopisy. Ázia bola rovnako značne červená.

Na poli makrodát USA zverejnia medziročnú zmenu hromadných prepúšťaní a týždenné žiadosti o podporu ako posledné indikátory pred zajtrajším veľkým číslom nezamestnanosti. V Európe Nemci zverejnia továrenské objednávky, Francúzi obchodnú bilanciu a priemyselnú produkciu a eurozóna PMI indexy maloobchodu.

Pokračuje i výsledková sezóna, hlavne na starom kontinente menami ako Siemens, ING, Adecco, HeidelbergCement, Alcatel-Lucent, Henkel, E.On, Munich Re, Erste Group, BT Group, Beiersdorf, Continental, ArcelorMittal, Repsol, Endesa, Finmeccanica, Telecom Italia, Veolia a i.

Aktívum Hodnota Denná zmena
 S&P 500 2 080,15 -0,45%
 Stoxx 600 388,68 -0,60%
 Euro/dollar 1,1347 +1,45%
 Zlato 1 192,22 -0,09%
 Ropa WTI 60,93 +0,88%