Chcem investovať
Investovanie do akcií so stopercentnou garanciou
08. 10. 2019 Čas čítania: 4 min
Analýzy
Analýzy

Akciový trh ponúka v súčasnosti z tradičných tried aktív najlepší pomer cena/výkon. V prostredí nízkych úrokových sadzieb siahajú dlhopisové výnosy na svoje dná (ich ceny sa vyvíjajú inverzne), pričom objem dlhopisov so zápornými výnosmi rastie. Ide už o tretinu globálnych dlhopisov v investičnom stupni. Polovica z nich sa obchoduje v Európe. V praxi to znamená, že investor pri držbe do splatnosti dostane z dlhopisu menej, než investoval. Deformácia dlhopisového trhu na druhej strane nahráva akciám, keď napríklad dividendy amerického akciového indexu prinesú za rok viac než štátny dlhopis USA za 30 rokov.

Neinvestovať znamená nezarobiť

Aj keď sa americké akcie obchodujú blízko historických maxím a svetová ekonomika spomaľuje, neznamená to, že nemôžu ďalej rásť. V ostatných piatich cykloch preventívneho znižovania úrokových sadzieb FED-om za absencie krízy (pripomína to aktuálnu ekonomickú situáciu), rástli akcie po prvom znížení počas nasledujúcich 6 mesiacov v priemere o vyše 10 % a v priebehu roka o viac než 15 %.

To však nevylučuje možnosť, že môže prísť ku korekcii. Vždy sa nájde veľa dôvodov, prečo by mala byť recesia za dverami. Faktom ale zostáva, že predpovedať ju nevie nikto. Len málokto si vedel po divokom závere vlaňajška predstaviť, že prvé tri kvartály roka budú z hľadiska výkonnosti najlepšie od roku 1997. Tomu, kto predčasne akciový trh opustil zostala hlava v smútku s hotovosťou, ktorá nič nezarába.

Surfovanie na vlnách prináša ovocie

Globálny akciový trh nie je len o USA, aj keď americký akciový trh je najrozvinutejší a má na globálnom trhu najväčšie zastúpenie. Investovanie do akcií je aj o diverzifikácii. Nielen sektorovej, ale aj geografickej. Európa, Japonsko či Pacifik. To všetko sú rozvinuté regióny ponúkajúce oproti USA priaznivejšie ocenenie.

V Acrosse vyznávame tézu, že najefektívnejším spôsobom, ako participovať na raste akciového trhu je byť zainvestovaný po celý čas. Pri výraznejších poklesoch je vhodné dopriemerovať nákupnú cenu. Z krátkodobého hľadiska je akciový trh volatilný. S predlžujúcim sa investičným horizontom riziko klesá. Pri dlhodobom investovaní je šanca, že investor prerobí, výrazne limitovaná. Časovanie trhu je veľmi náročné a v drvivej väčšine prípadov prináša horšie výsledky.

Investovanie bez straty nie je utópia

Akciový trh prináša z dlhodobého hľadiska najvyššie výnosy. Samozrejme, ruka v ruke so zvýšenou volatilitou, napríklad v porovnaní s dlhopismi. S cieľom umožniť čo najširšiemu okruhu investorov, ktorí sa obávajú výkyvov a prípadnej recesie, participovať na vývoji akciového trhu, vydáva Across emisiu nového zaisteného investičného certifikátu s podkladovým aktívom v podobe globálnych akcií.

Trojročný investičný certifikát Across Protected MSCI World+ poskytuje pri stopercentnej garancii vloženého kapitálu participáciu na raste svetových akcií, pričom dokáže zabezpečiť aj minimálne zhodnotenie na úrovni 1,5 %. Každé poistenie však niečo stojí. V podmienkach investičného certifikátu sa prejavilo na obmedzení participácie na raste akciového indexu, ktorá aj napriek tomu dosahuje úctyhodných 75 %. Napríklad, ak posilnia globálne akcie za tri roky o 10 %, investor dosiahne hrubý výnos na úrovni 7,5 %.

Akciový index MSCI World pokrýva 1 655 firiem v 23 vyspelých ekonomikách (USA, Európa, Pacifik a Japonsko) s najväčšou trhovou kapitalizáciou. Ide  napríklad o spoločnosti Microsoft, Apple, JP Morgan Chase, Johson & Johnson, Exxon Mobil a pod. Index predstavuje 85 % svetovej trhovej kapitalizácie. Spoločnosti z rozvíjajúcich sa trhov sa v indexe nenachádzajú. Bližšie informácie poskytnú investiční konzultanti Acrossu.

Autor: