Chcem investovať
Úvod týždňa privial na trhy upokojenie
15. 12. 2015 Čas čítania: 5 min
Analýzy
Analýzy

Ropa zvrátila straty a do ziskov ťahá i akcie.

  • Pozorne sledovaná ropa zvrátila 3%-né straty a skončila v zisku po 6 červených dňoch.
  • Jej silný reversal (obrat) nasledovali i americké akcie.
  • High-yield pokračoval vo výpredajoch, ale vykazoval známky stabilizácie.
  • Kalendár bol včera prázdny.
  • Všetka pozornosť sa upriamuje na stredajší záver zasadania FEDu.
  • Dnes ráno pokračuje opatrná konštruktívna nálada, zatváranie short pozícií a využívanie vyklesaných úrovní na vstup do trhov.
  • Kalendár už bude plnší s inflačnými dátami na oboch brehoch Atlantiku a viacerými indikátormi dôvery v ekonomike.

Vstup do nového týždňa bol včera pomerne pokojný. Pondelok neobsahoval žiadne významné správy na západných trhoch, o ktoré by obchodníci mohli oprieť svoje rozhodnutia. Pozornosť sa naďalej sústredí na ropu a high-yield trhy. Tie po víkende prejavili známky stabilizácie, čo pomohlo aj ostatným trhom. Show tento týždeň patrí samozrejme naďalej FEDu, ktorý dnes začína dvojdňové pravidelné zasadanie. To bude ukončené zajtra večer nášho času a malo by priniesť prvé zvýšenie sadzieb po rokoch.

Ropa sa v priebehu dňa obchodovala väčšinou červená. Reagovala na záver summitu ku klimatickým zmenám v Paríži, kde sa väčšina svetových krajín zaviazala znížiť emisie oxidov uhlíka. To v úvode týždňa vyvolávalo obavy pred možným ďalším poklesom dopytu po čiernom zlate. Počas amerického obchodovania však došlo k zatváraniu krátkych pozícií (short), ktoré dosiahli v minulom týždni historicky rekordné úrovne. O 14 hodine nášho času sa americká WTI ropa nachádzala v strate až 3%, no pondelok nakoniec uzavrela so ziskom takmer 2%.

Obrat v cenách ropy v závere obchodovania pomohol aj akciám. Americké indexy síce ťahali hlavne defenzívne sektory ako telekomunikácie a tovary dennej spotreby, no takmer všetky hlavné odvetvia ukončili prvý deň týždňa zelené. Akciový index S&P 500 tiež zaznamenal pozitívny reversal (obrat). Krátko po zavretí európskych parketov sa nachádzal v strate takmer 1%, no obchodovanie ukončil v profite 0,5%. V prípade ropy i akcií tak ide opačne proti minulému týždňu o slušný pozitívny technický indikátor. Jeho plné prejavenie však bude naďalej komplikovať stretnutie amerických centrálnych bankárov.

Európske akcie toľko šťastia nemali. V prvom rade dobiehali negatívny záver minulého týždňa v USA. Indexy na starom kontinente tak zatvárali ešte vo výrazných stratách, ktoré dnes ráno korigujú. Dolár ukončil deň s minimálnymi zmenami. Dlhopisy a zlato zaznamenali silné straty.

Ekonomické reporty zverejňovali prevažne ázijské ekonomiky. Zmene sentimentu pomohli čínske novembrové dáta zverejnené počas víkendu. Priemysel i maloobchod rástli rýchlejšie oproti očakávaniam i októbru (6,2%, resp. 11,2% medziročne). Pokračujúcu expanziu ekonomiky naznačil i japonský prieskum podnikateľskej dôvery Tankan v štvrtom kvartáli, i keď miera rastu sa oproti tretiemu štvrťroku nezvýšila. Eurozóna sfinalizovala októbrovú priemyselnú produkciu, ktorej rast (1,9% medziročne) prekonal očakávania a zrýchli tempo zo septembra.

High-yieldové trhy však v USA pokračovali v poklese. Najväčšie ETF, nami často spomínané v denných reportoch, HYG pokleslo o 0,9%. No zatváracia cena bola nad dennými minimami. Objemy zostali nadpriemerné.

Dnes ráno, ako sme už spomínali, pokračuje stabilizácia svetových trhov. Ázijské parkety sú zmiešané. Okrem čínskych, japonských a austrálskych akcií sú ostatné trhy zelené. Investori tak využívajú značne vyklesané úrovne z uplynulých dvoch týždňov a stabilizované ceny ropy na vstupy do trhu.

Do silných ziskov strieľajú európske indexy dobiehajúc včerajší obrat v USA. Prírastky sa hodinu po otvorení búrz pohybujú okolo 2%. Euro je mierne zelené voči doláru a zisky si pripisujú ráno i komodity. Dlhopisy sú v malých stratách.

Dnes kalendár mierne zhustne, no prím zohrajú naďalej očakávania FEDu a potenciálneho prvého zvýšenia sadzieb. Európa zverejňuje novembrové predaje áut, Španieli finalizujú novembrovú infláciu, zmenu cenovej hladiny zverejní i Británia a Nemecko investorskú dôveru podľa inštitútu ZEW. USA ponúknu dôležitú spotrebiteľskú infláciu, pri ktorej sa v novembri predpokladá oživenie rastu cien, prieskum výrobnej aktivity v dištrikte newyorského FEDu, dôveru staviteľov a kapitálové toky. Európska politika sa venuje návrhom na riešenie utečeneckej krízy.