Chcem investovať
Spotrebiteľská dôvera v Británii klesla na 21-ročné minimá
11. 07. 2016 Čas čítania: 3 min
Analýzy
Analýzy

Americký trh práce prekonal v júni trhové očakávania.

  • Americká ekonomika vytvorila v júni až 287 tisíc nových pracovných miest.
  • Britské domácnosti sú pesimistické ohľadom budúceho ekonomického vývoja krajiny.
  • Bank of England – pravdepodobnosť zníženia úrokových sadzieb narastá.
  • MMF v dôsledku Brexitu znížil výhľad ekonomického rastu eurozóny.
  • Víkendové voľby v Japonsku vyhrala strana súčasného premiéra Abeho.

Záver minulého týždňa a  piatkové obchodovanie sa nieslo v duchu zverejnených dát z amerického trhu práce. Jún priniesol až 287 tisíc nových čistých pracovných miest, čo výrazne prekonalo trhové očakávania a stlmilo tak obavy spojené s možným obratom na trhu práce k horšiemu. Miera nezamestnanosti tak dosiahla 4,9 %. FED je však aj naďalej ohľadom budúceho ekonomického vývoja opatrný v dôsledku rizík vyplývajúcich z Brexitu a na budúce zvyšovanie sadzieb si tak ešte určite počkáme.

Americký dolár na zverejnené čísla reagoval rastom, no zisky si však nedokázal udržať a na všetkých menových pároch zatvoril bez výrazných zmien. Naopak americké akciové trhy si v piatok pripísali viac ako percento zisku, pričom S&P 500 atakoval svoje historické maximá.

Spotrebiteľská dôvera sa v Británii v  júni prepadla najviac za 21 rokov, čo potvrdzuje vnímanie spotrebiteľov, že vystúpenie krajiny z Európskej únie poškodí domácu ekonomiku. Prieskum dôvery spotrebiteľov, ktorý sa konal po skončení referenda sa prepadol ešte viac do záporných hodnôt. Spotrebitelia sú najpesimistickejší vo výhľade celkovej ekonomiky v nasledujúcich 12 mesiacoch a až 33 % z opýtaných verí, že ceny sa budú rapídne zvyšovať. Analytici v prieskume pre Bloomberg očakávajú, že Bank of England na svojom najbližšom zasadnutí vo štvrtok zníži úrokové sadzby. Pravdepodobnosť tohto kroku je 55 %.

Podľa zverejnenej zápisnice zo zasadnutia ECB sa centrálni bankári najviac obávajú dopadov Brexitu, ktorý podľa nich môže viesť k významným, ale ťažko predpovedateľným dopadom na eurozónu, čo môže ohroziť postupné zotavovanie európskej ekonomiky. Guvernér ECB Mario Draghi vyhlásil, že centrálna banka je pripravená na všetky negatívne scenáre a v prípade potreby je pripravená prijať všetky nevyhnutné kroky potrebné k stabilizácii ekonomiky. Podľa MMF bude mať neistota na trhoch spojená s Brexitom za následok pokles hospodárskeho rastu eurozóny na 1,4 %.

Japonské víkendové voľby do hornej komory parlamentu vyhrala presvedčivo strana súčasného premiéra Shinza Abeho, od ktorého sa očakávajú výrazné fiškálne stimuly s cieľom naštartovania ekonomiky. Na výsledky volieb zareagoval index Nikkei 225 rastom o 3,98 %, naopak JPY sa dostal pod výpredajový tlak.

Nový týždeň bude na ekonomické dáta bohatý, pričom tie najzásadnejšie budú zverejnené v jeho druhej polovici (priemyselná výroba eurozóny, rozhodnutie o sadzbách Bank of England, index spotrebiteľských cien eurozóny a USA).