Chcem investovať
Ekonomické dáta negatívne prekvapili investorov
15. 08. 2016 Čas čítania: 5 min
Analýzy
Analýzy

Akcie ukončili piatok s minimálnymi zmenami podržané rastúcimi cenami ropy.

  • Maloobchodné predaje v júli v USA nerástli a výraznejší pokles zaznamenali ceny producentov.
  • To viedlo k odsunu očakávaní zvýšenia sadzieb FEDom.
  • Dlhopisy posilnili a dolár oslabil.
  • Druhý deň silných ziskov zaznamenala ropa na vyjadrenia Saudskej Arábie.
  • Čína rovnako reportovala slabšie dáta.
  • Akciovým trhom dominovali defenzívne a energetické sektory.

Piatkovému obchodovaniu dominovali energetickí obchodníci a zverejňovanie ekonomických dát vo svete. Akciové indexy však zaznamenali minimálne zmeny a zostávajú okolo historických maxím v prípade amerických trhov a tohtoročných vrcholov v Európe a na rozvíjajúcich sa trhoch.

Nálada si drží pokojný letný charakter poznačený nižšími zobchodovanými objemami a malou volatilitou. Témami investorov zostáva politika centrálnych bánk, ktorá naďalej predstavuje solídnu podporu pre ceny aktív, politika a ekonomický fundament, ktorý naopak vyvoláva mierne pochybnosti o sile rastu svetového hospodárstva.

V úvode piatka hneď z rána ekonómov sklamali čínske júlové dáta. Objem poskytnutých úverov zaostal za očakávaniami a výraznejšie medzimesačne poklesol. Svoj rast pod odhady analytikov spomalili i priemyselná produkcia, maloobchodné predaje a fixné investície. Čínske údaje tak vrátili do myslí investorov obavy o silu rastu tamojšej ekonomiky.

Európske dáta zverejnené v piatok udržali nálepku pozvoľne, no kontinuálne, až konštantne rastúcej spoločnej ekonomiky. Eurozóna poskytla prvú revíziu expanzie HDP v druhom kvartáli, ktorá bola potvrdená na medziročnom tempe 0,3 %. Priemyselná produkcia eurozóny rástla v júni o 0,4 % medziročne, čo bol mierne slabší údaj oproti očakávaniam.

Najväčším sklamaním boli americké dáta. Maloobchodné predaje zostali v júli nezmenené a po vyňatí volatilných položiek ako predaje áut a palív medzimesačne poklesli. Spotreba tak prerušila svoj silný rast z predchádzajúcich troch mesiacov. Čísla rovnako viedli k menšej nervozite trhov ohľadom sily amerického hospodárstva, keďže pri klesajúcich firemných investíciách a výdavkoch práve spotreba zostávala ťahúňom najväčšej ekonomiky sveta.

Spotrebiteľská dôvera podľa Michiganskej univerzity rástla podľa odhadu v auguste iba minimálne a minula trhové odhady. Na základe tohto údaju možno predpokladať pokračujúcu expanziu míňania zárobkov americkými občanmi.

Sklamaním bola i tzv. producentská inflácia na výstupe z podnikov. Ceny v júli prepadli najväčšou mierou od septembra minulého roka o 0,4 %, kým konsenzus analytikov stál na raste o 0,1 %. Medziročná zmena sa vrátila do deflácie (-0,2 %) po júnovom raste. Producentská inflácia výrazne spomalila svoj medziročný rast aj po vyňatí voaltilných položiek ako ceny potravín a energetických surovín.

Americká ekonomika tak opäť vykazuje známky spomalenia po pomerne silnom druhom kvartáli. Investorom to však až natoľko nevadí, keďže slabá spotreba a spomaľujúca inflácia viedli k oddialeniu očakávaní ďalšieho zvýšenia úrokov centrálnou bankou FED. Podľa futures kontraktov na jej sadzby investori už neočakávajú utesnenie politiky v tomto roku.

Okrem menovej politiky našli akcie oporu i v energetických trhoch. Ropa zaznamenala druhý deň silných ziskov a americká ľahká ropa ukončila týždeň so ziskom 6,4 %. Dôvodom sú hlavne vyjadrenia Saudskej Arábie, ktorá vo štvrtok vyjadrila ochotu opäť rokovať o limitoch produkcie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) na stretnutí jej zástupcov počas energetickej konferencie v septembri v Alžírsku. Slová prišli krátko po správe o novom rekorde produkcie ropy Saudskej Arábie. Rast ceny čierneho zlata nezastavil ani ďalší report spoločnosti Baker Hughes o počte vrtov hľadajúcich ropu alebo pripravujúcich tzv. trvalé studne produkujúce ropu, ktorý zaznamenal prírastok siedmy týždeň v rade.

Americké vládne dlhopisy na slabšie ekonomické dáta posilnili a dolár mierne oslabil. Meny rozvíjajúcich sa krajín sa voči zelenej bankovke dostali na ročné maximum. Zlato paradoxne mierne stratilo.

Spomedzi akciových sektorov sa najviac darilo energetike (ropné spoločnosti) a defenzívnym dividendovým titulom ako producenti tovarov dennej spotreby a sieťové odvetvia, ktoré profitovali z klesajúcich výnosov dlhopisov.

V priebehu minulého týždňa prekvapovali i veľkí maloobchodní predajcovia, ktorých výsledky prekonávali trhové očakávania a ich akcie si spravidla pripisovali slušné prírastky. V piatok medzi nimi boli Nordstrom (+8 %), JC Penney (+6,1 %) alebo Target (+2,4 %).

Nový týždeň začína identicky, ako skončil minulý. Ázijské indexy sa obchodujú s minimálnymi zmenami reflektujúce piatkové americké ekonomické fundamenty a slabší rast HDP Japonska v druhom kvartáli. Ekonomika Krajiny vychádzajúceho slnka rástla v mesiacoch apríl až jún len o 0,2 % anualizovane. Ide o výrazné spomalenie oproti prvému kvartálu (2 %) i oproti odhadovanému tempu 0,7 % anualizovane. Silné zisky si však pripisujú čínske akcie profitujúce zo špekulácii o prepojení burzy v Shenzene s hongkonskou burzou a akvizičnej aktivity medzi developermi.

Inak zostane pondelok pomerne pokojným dňom. Zásadnejšie správy zatiaľ nie sú na programe. USA zverejnia dôveru staviteľov, kapitálové toky a prieskum výroby v okolí New Yorku vykonaný tamojším FEDom.