Chcem investovať
Alternatívne portfólio Acrossu s rekordným rastom 13,5 %. Máte ho aj vy?
11. 08. 2021 Čas čítania: 4 min
Analýzy
Analýzy

Vo vzácnej zhode sa v júli správali akcie aj dlhopisy. Prekvapujúco pozitívne výsledky zverejnené firmami na oboch stranách Atlantiku vyniesli index S&P 500 opäť na historické maximá. Kým trh očakával, že ceny dlhopisov poklesnú, dostali sa, naopak, na niekoľkomesačné maximá. Za ich rastom je kombinácia pokračujúcich nákupov FEDu, dopytu inštitucionálnych investorov, ktorí rebalansujú portfóliá po rekordne rastúcom akciovom trhu a množstvo hotovosti v privátnej sfére.

V Európe rastie podnikateľská aktivita najrýchlejšie za posledných 21 rokov.

V uplynulých rokoch sme na infláciu takmer zabudli, v predchádzajúcich mesiacoch sa však hlási s čoraz väčšou intenzitou. Štyri mesiace za sebou rastú ceny produktov a služieb, medziročne to v USA predstavuje 5,4 %. Prebúdzajúce sa ekonomiky a obzvlášť sektor turizmu a cestovanie sa starajú o rast zamestnanosti. Trhy sú optimistickejšie viac než začiatkom roka. Neplatí to len o USA, ale aj o Európe, kde podnikateľská aktivita rastie najrýchlejšie za posledných 21 rokov. Pozitívne sa vyvíja aj očkovacia stratégia Európskej únie, ktorá by napriek šíriacemu sa delta variantu, mala byť so svojimi 60 % pokrytia dostatočne pripravená na ďalšiu vlnu.

Dlhopisy už v pluse, alternatívy na maximách

Prvý prázdninový mesiac nesvedčal čínskym akciám, ktoré zaznamenali výdatnejší odliv kapitálu po tom, čo vláda ešte viac začala regulovať časť domácich podnikov. Obavy z rozširovania regulácií viedli investorov k čiastočnému zatváraniu pozícií a odklonu kapitálu do iných trhov. Globálna akciová stratégia Across Intelligent Portfolio 100+ si vybrala v júli oddychový čas, keď po mesiacoch rastu prišla korekcia o 0,21 %. Najviac sa darilo veľkým americkým a európskym akciám, ktoré si svorne pripísali viac ako 2 %. Na opačnej strane spektra sa umiestnili japonské akcie so stratou -1,75 %. A už spomínané akcie rozvíjajúcich sa trhov, kde hrá prím Čína, so stratou viac ako -6 %.

Dlhopisy mierne rastú už štvrtý mesiac po sebe.

Dlhopisy mierne rastú už štvrtý mesiac po sebe, čo napriek rastúcej inflácii prináša optimizmus aj do konzervatívnej časti portfólia. Dlhopisová stratégia Across Intelligent Bond Portfolio+ pokrývajúca celé spektrum dlhových nástrojov si pripísala mimoriadne zhodnotenie o 0,72 %. Rast ťahala výnimočná výkonnosť globálnych dlhopisov, ktoré zhodnotili o viac ako jeden percentuálny bod. Očakávaným hlavným ťahúňom však boli európske inflačné dlhopisy, ktoré si pripísali bezmála 3 %.

Päť zo šiestich zložiek alternatívnej zložky Across Intelligent Alternative Portfolio+ zaznamenalo pozitívny vývoj, čo sa prejavilo v 3-percentnom medzimesačnom raste. Ťahúňom boli privátne emisie s takmer 9 %  (v portfóliu majú štvrtinový podiel), nasledované indexom volatility +4 %, zlatom a nehnuteľnosťami, ktoré rástli o viac ako 3 %. Za prvých 7 mesiacov roka portfólio prinieslo čistý výnos 13,5 %, čím prekonalo aj zhodnotenie akciového portfólia.

Across Bond+ stále v prvej trojke na svete

Dlhopisový trh strednej a východnej Európy sa po turbulentných mesiacoch mierne upokojil, rastúci dopyt po pandemickom roku vidno aj na stabilnom raste cien dlhopisov. Po prepade bieloruského dlhu sa investori opatrne vracajú a výnosy sa stabilizovali na 5-ročnej úrokovej krivke na 6 %. Fond Across Bond+ pokračoval vo svojom raste už dvanásty mesiac za sebou, pričom v júli rástol o takmer 0,3 %. Priemerný výnos do splatnosti sa stabilne drží nad 4 %, pri durácii 2, čo ho radí medzi top fondy v porovnaní s konkurenciou.

Kryptomeny sa odrazili od dna

Väčšina satelitných riešení sa v tomto roku pohybovala v kladných číslach, či už išlo o akciové alebo alternatívne satelitné investície, ktoré tvoria doplnok ku globálnym „inteligentým“ portfóliám. Uplynulý mesiac bol výnimkou, keď sa presadila len menšia časť titulov. Na svoje pomery si mierne polepšili digitálne meny, keď bitcoin aj ethereum rástli dvojciferne. Sú však ešte mimoriadne ďaleko k svojim historickým maximám zo začiatku roka. Pozitívny vývoj zaznamenali aj zástupcovia tzv. hodnotového prístupu k investovaniu zastúpeného spoločnosťou Berkshire Hathaway a indexovým fondom luxusných tovarov.

Podrobnejšie informácie o investičných produktoch Across Private Investments sú v priložených reportoch: Across Bond+Across Intelligent Portfolio 100+Across Intelligent Bond Portfolio+ a Across Intelligent Alternative Portfolio+.

Autor:
Andrej Rajčány

Chief Investment Officer
Andrej sa pripojil k nášmu tímu v roku 2017. Na finančných trhoch pôsobí viac ako 20 rokov na rôznych riadiacich, obchodných a analytických pozíciách. Okrem priameho riadenia investičného fondu, aktívne obchodoval na globálnych akciových, peňažných a menových trhoch, trhoch s derivátmi a obchodovaním s energetickými komoditami. V Acrosse zodpovedá za riadenie investičných portfólií, fondu Across Bond+, inteligentných portfólií Across Intelligent Portfolio+ a obchodovanie na finančných trhoch.