Chcem investovať
Víťazi a porazení na trhoch: pokles úrokov prospel akciám, dlhopisom aj realitám, energie klesali
09. 10. 2024 Čas čítania: 4 min
Analýzy
Analýzy

Napriek zvýšenej volatilite sa tretí štvrťrok skončil vo väčšine hlavných tried aktív so zdravými výnosmi. Kombinácia slabších ekonomických údajov v USA, zvýšenie úrokových sadzieb zo strany Bank of Japan a slabá letná likvidita mali začiatkom augusta na akcie obzvlášť silný zásah. Dlho očakávaný začiatok cyklu znižovania sadzieb Federálnym rezervným systémom v septembri spolu s menej jastrabím tónom japonských politikov a novými stimulmi v Číne však pomohli upokojiť obavy investorov a podporili silné zotavenie akcií do konca štvrťroka.

Akcie na rozvinutom trhu priniesli v tomto období výnos 6,5 %. Časti akciového trhu, ktoré predtým najviac trpeli vysokými úrokovými sadzbami, vo všeobecnosti prekonali výkonnosť, pričom malé spoločnosti dosiahli 9,5 % a globálne realitné fondy dosiahli pôsobivých 16,2 %. Naopak, rastové akcie sa vzdali niektorých zo svojich nedávnych prekonaných výsledkov, no zostávajú medziročne vyššie o viac ako 20 %.

Výkonnosť komodít bola oveľa tlmenejšia a za štvrťrok priniesli len 0,7 %. Uprostred rastúcich obáv o zdravie globálnej ekonomiky ceny ropy Brent klesli o 17 %, hoci zlato sa dostalo na nové historické maximá.

Tretí štvrťrok 2024 sa skončil so zdravými výnosmi vo väčšine hlavných tried aktív, a to aj napriek niekoľkým volatilným trhom.

Po návrate inflácie na tolerovateľné úrovne sú centrálne banky opäť pripravené podporiť ekonomiku prostredníctvom nižších úrokových sadzieb. Pred nami bude pravdepodobne väčšia volatilita, pričom novembrové voľby v USA budú jedným z niekoľkých potenciálnych katalyzátorov. Avšak možnosti dostupné pre investorov, ktorí chcú vybudovať odolné portfóliá, sú teraz silnejšie, než boli počas väčšiny obdobia po Covide.

Čínske akcie akcelerovali, Európa stagnovala

Riešenie Acrossu zamerané na akciový trh, Across Equity Index, zvládlo posledný mesiac tretieho štvrťroka so cťou, keď rástlo o 2,1 %. Za posledný rok si Across Equity Index pripísal viac ako 12 %. Akciám sa darí napriek tomu, že obavy o spomalenie ekonomiky v USA naberajú na sile. Dôležité bude, či americká ekonomika len mierne spomalí alebo uvidíme silnejšie spomalenie a takzvané „tvrdé pristátie“. Najviac sa v septembri darilo akciám rozvíjajúcich sa trhov s prírastkom 5,7 %, ktoré ťahali hlavne čínske akcie a ktoré si pripísali 20,6 % za mesiac. To je viac, ako dokázalo S&P 500 zarobiť od začiatku roka. Stagnovali európske akcie s ľahkou stratou na úrovni 0,2 %. Globálne akcie rástli o 2,2 %.

Dlhopisové riešenie Across Bond Index opätovne rástlo, v septembri si pripísalo 0,8 %. Za deväť mesiacov široko diverzifikovaná dlhopisová stratégia zhodnotila peniaze investorov o 3 %. Renesancia dlhopisov je tu a očakávame pokračovanie tohto trendu vzhľadom na očakávaný ďalší pokles sadzieb zo strany centrálnych bánk. Všetky zložky indexu skončili počas septembra v zisku. Najviac sa darilo dlhopisom rozvíjajúcich sa krajín +1,9%, potom globálnym dlhopisom +0,9% a európskym dlhopisom s vyšším výnosom takmer +1%.

Across Alternative Index v septembri rástol o 1,8 % a za tri štvrťroky si pripísal 5 %. Darilo sa predovšetkým private equity, ktoré citlivejšie vnímajú blížiaci sa pokles sadzieb. Nezaostali ani komodity ťahané najmä zlatom, ktoré zhodnotili v indexe o 3,6 %. Infraštruktúra rástla o 1,8 percentuálneho bodu. Najpomalšie rástli reality, len o 0,9 %, ale po silnom augustovom raste, ktorý atakoval takmer 4 %, sa nie je čomu čudovať. Všetky zložky indexu si tak aj tu počas septembra pripísali kladné zhodnotenie.

Autor:
Andrej Rajčány

Chief Investment Officer
V Across Private Investments pôsobí od roku 2017, v súčasnosti zastáva pozíciu Chief Investment Officer a zároveň podpredsedu predstavenstva. Zodpovedá za riadenie portfólio manažmentu, obchodovanie na finančných trhoch a produktový manažment. Absolvoval zahraničný obchod na Obchodnej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave, tréningové programy zamerané na obchodovanie s finančnými derivátmi vo Viedni, Londýne a New Yorku. Na predchádzajúcich pôsobiskách manažoval luxemburský privátny investičný fond, riadil obchodovanie s cennými papiermi na globálnych akciových, peňažných a menových trhoch, koordinoval obchod s energetickými derivátmi a komoditami, pôsobil aj ako risk manager. Od júna 2021 sa stal členom výkonného výboru Asociácie obchodníkov s cennými papiermi.