Chcem investovať
Nepotvrdené informácie o písaní finálnej dohody Grécka s veriteľmi nakopli trhy
28. 05. 2015 Čas čítania: 5 min
Analýzy
Analýzy

V stredu dokázali rizikové aktíva zmazať straty predchádzajúceho dňa. Impulz k nákupom dodali správy z Atén, že úradníci pripravujú finálnu verziu dohody a že krajina sa dostáva do konečnej fázy rozhovorov o uvoľnení prostriedkov z druhej pomoci.

Deň už začínal na opatrne optimistickej nôte, kedy sa väčšina aktív snažila korigovať silnejšie poklesy z utorka. Kalendár bol pomerne prázdny, čo nezabraňovalo vývoju tohto trendu. Nemci zverejnili rekordnú spotrebiteľskú dôveru napriek spomaleniu rastu najväčšej európskej ekonomiky v tomto roku. Francúzi naopak reportovali mierny pokles zo 4,5-ročného maxima. USA neponúkli žiadne významnejšie dáta.

Od otvorenia trhov sa európske akcie, euro i zlato nachádzali v miernych profitoch. Do zelených čísel otvárali aj americké parkety.

Pred 16 hodinou Bloomberg priniesol správy z Atén, kde podľa nemenovaného vládneho úradníka veritelia a Gréci pristúpili k písaniu finálnej dohody, čo by znamenalo, že preklenuli rozdiely v požiadavkách. Premiér Tsipras následne uviedol, že rozhovory sa dostali do finálnej fázy a je otázkou krátkeho času, kým ich ukončia.

Svetové trhy okamžite reagovali. Euro otočilo straty nazbierané v popoludňajších hodinách. Najcitlivejšie informácie prijímali európske akcie a dlhopisy periférnych krajín. Indexy si pripísali viac ako percentné zisky. Konštruktívna nálada sa preliala aj na americké trhy, kde sa darilo hlavne technologickým akciám. Index Nasdaq Composite uzavrel na historickom maxime.

Situácia v Grécku však ostáva nejasná. Viacerí zástupcovia Európskej komisie po správach z gréckej strany dementovali finálne uzatváranie dohody so slovami, že rozdiely naďalej zostávajú veľké. Je zrejmé, že aktuálne začína byť i samotná Európa dosť rozdelená, aký prístup zaujať ku Grécku vo finálnych dňoch. MMF opäť odmietol participáciu na programe obsahujúcom jemnejšie podmienky ako pôvodne požadované. Ani vyvrátenie správ však nedokázalo zastaviť trhový optimizmus. Investori naďalej veria, že veritelia sa približujú k určitej forme dohody odvracajúcej bankrot.

Zlato včera zaznamenalo minimálne zmeny. Ostatné týždne zostáva pomerne rezistentné voči gréckym náladám. Reaguje hlavne na vývoj dolára, ktorého trend bol včera nejasný. Voči euru síce mierne oslabil, no voči japonskému jenu sa dostal na nové 8-ročné maximum. Ropa poklesla na pokračujúce obavy z jej prebytku na svetových trhoch.

Americké vládne dlhopisy sa v priebehu dňa obchodovali medzi ziskami a stratami. Správy z Grécka ich najskôr poslali dole, no do záveru obchodovania dokázali opäť vytlačiť mierne profity.

Dnes zhustne ekonomický kalendár v Európe. Očakávame prvú revíziu britského HDP, ekonomickú dôveru Európskej komisie, španielsku finalizáciu HDP a maloobchodné predaje a dôveru v ekonomike prezentuje i Taliansko. USA zverejnia pravidelnú zmenu týždenných žiadostí o podporu v nezamestnanosti a rozrobené predaje domov.

Ministerstvo energetiky v USA dnes zverejňuje zmenu stavu zásob ropy i zemného plynu. V prípade ropy očakávania hovoria o poklese o 1,2 mil. barelov a rovnako poklese rezerv ropných produktov. Včera však súkromný American Petroleum Institute protichodne reportoval rast zásob o 1,2 mil. barelov v USA v minulom týždni.

Investičný svet bude naďalej poctivo hltať každú informáciu ohľadom Grécka. Rozhovory krajiny s veriteľmi pokračujú. Navyše by mal dnes šéf euroskupiny holandský minister financií Dijsselbloem spolu s gréckym premiérom Tsiprasom navštíviť Európsky parlament. Pokračuje i stretnutie zástupcov krajín G7, kde sa Grécko stalo hlavnou témou. Rovnako chcú pozornosť venovať extrémne uvoľnenej menovej politike a jej dopadom na budúcnosť svetovej ekonomiky.

Štvrtok začína pomerne rozpačito. Ázijské obchodovanie dostalo neočakávanú chladnú sprchu v podobe správy od čínskej centrálnej banky, ktorá sťahuje likviditu z trhu cez repo obchody. Čínske akcie na to reagujú prepadom o viac ako 6%. Ostatné indexy zaznamenávajú menšie zmeny a všeobecne sú ázijské trhy dnes zmiešané. Japonské akcie si pripisujú mierne zisky, kde hlavným dôvodom prírastkov je pokračujúce oslabovanie jenu voči doláru.

Na správy z Číny a dementovanie progresu v gréckej ságe európske akcie otvárajú do červena, no časť strát už zmazávajú. Euro i komodity sa obchodujú s miernymi ziskami.

Aktívum Hodnota Denná zmena
 S&P 500 2 123,48 +0,92%
 Stoxx 600 408,88 +1,31%
 Euro/dollar 1,0904 +0,29%
 Zlato 1 188,05 +0,06%
 Ropa WTI 57,51 -0,90%