Chcem investovať
Alibaba upútala pozornosť investorov zmenami v štruktúre firmy
30. 03. 2023 Čas čítania: 2 min
Analýzy
Analýzy

Akcie spoločnosti Alibaba, kótované na burze v Hong Kongu, v stredu pri otvorení výrazne stúpli. Dôvodom bol oznam o významnej prestavbe firmy s cieľom rozdeliť ju na šesť obchodných skupín. Spoločnosť vo svojom oznámení uviedla, že cieľom tohto kroku je „odblokovať hodnotu pre akcionárov“.

Rozhodnutie rozdeliť sa do rôznych jednotiek znamená, že každá z nich bude riadená vlastným vedením a výkonným výborom, a keď budú pripravené, môžu sa venovať nezávislému fundraisingu a IPO – úpisu na burze. Spoločnosť sa rozdelí na nasledovné divízie:

  1. Cloud Intelligence Group, ktorá zahŕňa aktivity v oblasti cloudu a umelej inteligencie;
  2. Taobao Tmall Commerce Group, ktorá zastrešuje online nákupné platformy vrátane Taobao a Tmall;
  3. Local Services Group pokrýva službu Alibaba na donášku jedla Ele.me ako aj jej mapovanie;
  4. Cainiao Smart Logistics obsahuje logistickú službu spoločnosti Alibaba;
  5. Global Digital Commerce Group zahŕňa medzinárodné spoločnosti Alibaba v oblasti elektronického obchodu vrátane AliExpress a Lazada;
  6. Digital Media and Entertainment Group zahŕňa streamingový a filmový biznis.

 

Generálna revízia čínskeho technologického giganta prichádza čase, kedy si ceny akcií prechádzali ťažkým obdobím. Spoločnosť vymazala zo svojej trhovej kapitalizácie zhruba 600 miliárd dolárov zo svojho maxima zaznamenaného v októbri 2020 a často sa musela vyrovnávať s tvrdým zásahom čínskej vlády proti jej technológiám. Vyššie spomenuté kroky by mohli priniesť viac transparentnosti aj pre regulátora. Aj s tým môže súvisieť rast akcií Alibaba v tomto týždni o viac ako 14 %.

Autor:
Dominik Hapl

Portfolio Manager/Analytik
Dominik Hapl pôsobí v Across Private Investments ako analytik od začiatku roka 2020. Na kapitálovom trhu sa pohybuje viac ako 10 rokov. Vyštudoval Ekonomickú univerzitu v Bratislave. Predchádzajúce skúsenosti nadobudol v brokerskej a investičnej spoločnosti, v súčasnosti ich využíva ako člen investičnej komisie, pri vytváraní portfólií a obchodovaní na kapitálových trhoch. Zaoberá sa analyzovaním vývoja na finančných trhoch a pravidelne publikuje komentáre v médiách na aktuálne ekonomické témy.